معرفی انواع دستگاه DVR
ضبطکننده ویدیو دیجیتال (Digital Video Recorder) یا به اختصار دستگاه DVR، یکی از اجزاء اساسی سیستمهای مداربسته است. این دستگاه برای ذخیره، ضبط و مدیریت تصاویر دریافتی از دوربین مداربسته و یا تنظیمات این تصاویر، استفاده میشود. در واقع برای استفاده از دوربین مداربسته به DVR نیاز دارید. طرز کار دستگاه DVR در سیستم مداربسته بهطورخلاصه به این شکل است، دوربین مداربسته تصاویر را به DVR ارسال میکند. DVR تصاویر را با ثبت زمان دقیق در هارد ذخیره میکند و به شما اجازه میدهد تا هرزمان نیاز داشتید، امکان بازبینی این تصاویر را داشته باشید. دستگاه DVR همچنین امکان مشاهده تصاویر زنده یا ضبط شده را از طریق اینترنت یا تلفن همراه و امکان پردازش و تحلیل این تصاویر را هم به کاربران میدهد. در این مقاله با انواع دستگاه DVR آشنا میشوید و همهی اطلاعاتی که برای انتخاب این دستگاه نیاز دارید را دریافت میکنید.
انواع دستگاه DVR
اگر در حال راهاندازی یا ارتقاء یک سیستم دوربین مداربسته هستید، انتخاب دستگاه دی وی ار مناسب یکی از مهمترین تصمیمهایی است که باید بگیرید. این دستگاه در واقع مغز متفکر سیستم مداربسته شماست؛ دستگاهی که وظیفه ذخیره، مدیریت و گاهی حتی تحلیل تصاویر دوربینها را بر عهده دارد. اما همه آنها شبیه هم نیستند؛ بسته به نوع پروژه، تعداد دوربینها، کیفیت تصویر مورد نظر و حتی بودجه، باید نوع خاصی از DVR را انتخاب کنید. شناخت انواع دستگاه DVR کمک میکند تا در انتخاب خود دقت بیشتری به خرج دهید و سیستمی امن، کارآمد و مقرونبهصرفه داشته باشید. در ادامه قصد داریم شما را با انواع دستگاه دی وی آر آشنا کنیم.
نوع اول: دستگاه DVR جاسازی شده
Embedded DVR که به آن DVR آنالوگ هم گفته میشود، همانطور که پیداست، تصاویر دوربینهای آنالوگ را بعد از فشردهسازی بر روی یک هارد محلی ذخیره میکند. این نوع از انواع دستگاه dvr ، جزو دستگاههای مستقل هستند، به این معنی که نرمافزار و سیستم عامل این dvr روی یک تراشه و در محفظه داخلی دستگاه قرار دارد. همچنین در این مدل از دستگاههای dvr برای زمانی که احتیاج به افزایش حجم و زمان ضبط و ذخیره تصاویر دوربین مداربسته باشد، تعدادی فضای اضافی برای هارد دیسک و همینطور اتصالات هارد اکسترنال، پیشبینی شده است. این نوع dvr بهدلیل استفاده از یک سیستم عامل داخلی خاص، در برابر آسیبهای خارجی مثل ویروس، حملات مخرب یا هکرها کمتر از سایر دستگاهها آسیبپذیرند.
نوع دوم: دستگاه DVR مبتنی بر PC
PC- based DVR ها همانطور که پیداست، نوعی از انواع دستگاه DVR هستند؛ که در یک PC یا کامپیوتر شخصی ادغام شدند. Dvr مبتنی بر کامپیوتر، ورودیهای آنالوگ را به سیگنال دیجیتال تبدیل میکند و بعد از فشردهسازی برای پردازش، به هارد منتقل میکند. این dvrها شامل برد ویدیویی، کارت شبکه، درایو حافظه، مادربرد و یک کارت ضبط DVR هستند؛ که در کیس این کامپیوتر قرار دارد. برروی این کارت، برای دوربینهای آنالوگ و دوربینهای IP ورودیهای ویدیویی و پورتهای اترنت وجود دارد. مزیت مهم استفاده از این نوع دستگاه DVR ، انعطافپذیری فضای ذخیره سازی است. این سیستم، به کاربر چند امکان خوب میدهد: ازجمله افزودن هارد بیشتر برای ارتقاء حافظه، امکان سفارشی کردن دسترسی از راه دور و همینطور امکان جستجو و بازیابی تصاویر ضبط شده برای کاربران، در هر زمانی که بخواهند.
نوع سوم: انواع دستگاه DVR هیبریدی
دستگاههای Hybrid DVR نوعی از DVR ها هستند؛ که برای هر دو نوع دوربینهای آنالوگ و دوربینهای تحت شبکهIP قابلاستفاده هستند. سیستمهای هیبریدی هر دو نوع این دوربینها را در خود دارند، به این صورت که عموما برای قسمتهای مهمتر که نیاز به کیفیت و وضوح بیشتری هست از دوربینهای IP و برای سایر نقاط، از دوربینهای آنالوگ استفاده میشود. استفاده از سیستم هیبریدی، بهترین روش صرفهجویی در هزینههاست و مناسب مواقعی است که احتیاج به افزایش دوربین مداربسته دارید. مزیت اصلی استفاده از انواع دستگاه dvr هیبریدی در پشتیبانی، مدیریت و ضبط هر دو دوربین آنالوگ و دوربین تحت شبکه است. فراموش نکنید که در سیستمهای هیبریدی، ظرفیت هارد دیسک و پهنای باند اهمیت زیادی دارند.
مطالعه بیشتر: تفاوت دستگاه DVR و NVR
ویژگیهای مهم برای خرید دستگاه DVR
چطور بهترین نوع از انواع DVR موجود برای خرید را انتخاب کنید؟ برای خرید یک دستگاه DVR مناسب، لازم است نکاتی را در نظر داشته باشید. دستگاهی که انتخاب میکنید علاوه بر کیفیت بالا باید قیمت مناسبی هم داشته باشد. انتخاب دستگاه DVR مناسب، فقط به تعداد کانال محدود نمیشود. اگر میخواهید تصاویر دوربین مداربسته شما با کیفیت بالا ذخیره شود، امکان بازبینی دقیق وجود داشته باشد و از پهنای باند و فضای ذخیرهسازی بهینه استفاده شود، باید هنگام خرید به چند ویژگی مهم توجه کنید:
تعداد کانال دی وی آر
تعداد کانال DVR بر اساس کاربری شما و تعداد دوربینی که نیاز دارید، مشخص میشود. برای انتخاب تعداد کانال، به این شکل عمل کنید: اگر تا 4 دوربین داشته باشید، به یک DVR 4 کانال احتیاج دارید. پشتیبانی تا 8 دوربین مداربسته، یک DVR دارای 8 کانال و استفاده تا16 دوربین، DVR دارای 16 کانال لازم دارد. اگر از تعداد دوربینهای تا 32 عدد استفاده میکنید، به یکی از انواع دستگاه DVR دارای 32 کانال احتیاج دارید.
نکته: حتی اگر فعلاً دوربینهای کمی دارید، بهتر است دستگاهی با چند کانال اضافی بگیرید تا در آینده بتوانید سیستم را گسترش دهید.
تعداد و نوع درگاهها (پورتها)
بررسی ورودیها و خروجیهای دستگاه بسیار مهم است. برخی درگاههای ضروری:
- HDMI و VGA برای اتصال به مانیتور
- LAN (اترنت) برای اتصال به شبکه و اینترنت
- USB برای بکآپگیری یا اتصال موس
- Audio In/Out برای ضبط و پخش صدا (در صورت نیاز)
اگر نیاز به کنترل از راه دور دارید، مطمئن شوید دستگاه قابلیت اتصال به اینترنت و اپلیکیشن موبایل را دارد.
حجم ذخیره و مدتزمان نگهداری تصاویر
همانطور که گفتیم انواع دستگاه DVR حافظه داخلی ندارد؛ بنابراین حجم و تعداد هارد دیسکی که دستگاه پشتیبانی میکند، اهمیت زیادی دارد. نکاتی که در این زمینه باید بدانید شامل:
- دستگاههای ۴ و ۸ کاناله معمولاً از یک هارد (تا ۶ ترابایت) پشتیبانی میکنند.
- مدلهای حرفهایتر (۱۶ یا ۳۲ کاناله) قابلیت پشتیبانی از ۲ تا ۸ هارد را دارند.
- برخی DVRها دارای پورت SATA اضافه برای افزایش فضای ذخیرهسازی هستند.
نکته مهم: اگر ضبط ۲۴ ساعته دارید، حتماً از هارد مخصوص سیستمهای نظارتی (مثل WD Purple یا Seagate SkyHawk) استفاده کنید.
مطالعه بیشتر: راهنمای خرید دستگاه DVR
فرمت فشرده سازی دستگاه DVR
فرمت فشردهسازی یکی از مهمترین مواردی است که قبل از خرید دستگاه باید در نظر بگیرید. کمکردن حجم فایلها با فرمتهای مختلف فشردهسازی، بهطوریکه کیفیت تصاویر تغییر نکند، حجم موردنیاز هارد را کاهش میدهد و در کاهش هزینه خرید هارد موثر است.
- H.264: استاندارد رایج
- H.265 / H.265+: نسخه پیشرفتهتر با حجم کمتر و کیفیت بالاتر (توصیهشده برای سیستمهای مدرن)
با انتخاب دستگاهی با فشردهسازی H.265+، تا ۵۰٪ فضای ذخیرهسازی کمتری نسبت به H.264 اشغال میشود.
کیفیت تصاویر ضبط شده
برخی DVRها تنها تا کیفیت 1080p (Full HD) پشتیبانی میکنند، اما مدلهای جدیدتر تا 5MP یا حتی 4K را هم پوشش میدهند. برای حفظ کیفیت واقعی دوربینها، باید DVR انتخابی شما از حداکثر وضوح دوربین پشتیبانی کند.
قابلیت تشخیص هوشمند (Smart Features)
برخی انواع DVRهای جدید دارای قابلیتهای هوشمندی مانند تشخیص حرکت، تشخیص چهره یا پلاک، ارسال هشدار از طریق پیامک، ایمیل یا اپلیکیشن و … هستند که میتوانند امنیت بیشتری فراهم کنند. این ویژگیها در DVRهای نسل جدید (Smart DVR یا AI DVR) دیده میشوند.
جمع بندی
با توجه به تنوع بالا در بازار، انتخاب مناسبترین گزینه از میان انواع دستگاه DVR نیازمند شناخت دقیق ویژگیها و نیازهای نظارتی شماست. از تعداد کانالها و کیفیت ضبط گرفته تا نوع فشردهسازی، قابلیت اتصال به اینترنت، پشتیبانی از هارد و امکانات هوشمند، هرکدام نقش مهمی در عملکرد نهایی سیستم دارند. اگر میخواهید امنیت محیط خود را با کمترین هزینه و بیشترین کارایی تأمین کنید، حتماً به این موارد دقت داشته باشید و از برندهای معتبر خرید کنید. شناخت دقیق انواع دستگاه دی وی آر به شما کمک میکند تا انتخابی هوشمندانه و آیندهنگر داشته باشید.